Vyberte stránku

Kvě 30, 2024

autor:

Malování pokoje I: Kdo je připraven, není zaskočen

Chystáte se k malování pokoje? Dát nový kabát obýváku nebo oživit chodbu? Předtím, než se však pustíte do práce a nanesete první nátěr barvy na zeď, je zapotřebí si místnost a podklad důkladně připravit. A není radno tuto činnost zanedbat, mohlo by se vám to při malování pěkně vymstít. 

K tomu budete potřebovat:

  • štafle
  • zakrývací fólii
  • papírovou pásku
  • špachtli nebo malířskou škrabku
  • sádru nebo tmel
  • šroubováky

Tip: Nezapomínejte ani na svého zdraví a před malováním si pořiďte ochranné pracovní pomůcky.

Všechno musí pryč

Pokud je to ve vašich silách a možnostech, vystěhujte z místnosti veškerý nábytek, koberec, sundejte obrazy a demontujte poličky. Zbylý nábytek a podlahu poté zakryjte ochranou fólií. Pomocí papírové pásky připevněte fólii k podlahovým lištám tak, aby pěkně držela a nenazdvihala se při průvanu. Papírovou páskou také oblepte rámy oken, radiátory, zárubně, bodová světla, vypínače a zásuvky.

Zbavte stěny plísně a nečistot

Vezměte do ruky vysavač nebo koště a odstraňte všemožné nečistoty, prach a pavučiny ze zdí. Může se stát, že při vyklízení nábytku narazíte na plíseň. Pak je nezbytné dané místo ošetřit speciálním protiplísňovým prostředkem. Také se snažte umýt mastné skvrny, které by mohly finální barvou prostupovat. Protože ideální podklad pro malování by měl být suchý a čistý.

Zadělejte díry

Nelíbí se vám uspořádání obrazů v místnosti a chystáte se to předělat? Pak pomocí kleští vytáhněte ze zdí staré háčky a hřebíky a díry zaplňte. K tomu vám bude bohatě stačit troška sádry, kterou pomocí špachtle zamáznete jakoukoliv dírku nebo prasklinu. 

Musí se škrábat nebo to ještě vydrží?

Tuto otázku si před malováním klade snad každý. Máme pro vás malý test, jak najít odpověď. Namočte malířský váleček ve vodě a několikrát s ním přejeďte přes zeď. Pokud se nátěr na váleček nelepí, můžete starou barvu na stěně ponechat. Pokud se však barva odlupuje, musíte ji oškrábat. 

Jak na škrábání?

Škrábání není sice jedna z nejoblíbenějších aktivit, ale bohužel je jednou za čas zapotřebí. Navlhčete si malířskou štětku a postupně s ní navlhčete všechny zdi. Poté si vezměte škrabku nebo špachtli a stěny oškrábejte. Opadanou omítku je dobré ještě před malováním odklidit, aby se vám lépe pracovalo a aby čerstvě natřenou zeď nepošpinila. 

Odstraňte staré tapety

Tapety, které se nám už nelíbí nebo jsou nějakým způsobem potrhané či pomalované od dětí je nutné ze stěny sundat. K tomu vám výborně poslouží odstraňovač tapet s teleskopickou násadou, který práci usnadní a urychlí.

Penetrace zpevní podklad

Závěrečnou přípravnou prací před malováním pokoje bude penetrace. Ta nám starý nátěr ještě více zpevní, sjednotí různé povrchy a zvýší jejich savost. Místnost vymalovaná novou barvou bude působit kompaktněji a bude lépe držet. Pokud bojujete v pokoji s plísní, použijte penetraci protiplísňovou, nebo-li fungicidní.

Nezapomeňte, že čím lépe si místnost připravíte, tím méně vás čeká úklidu po malování.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

About the autor:

administrator

administrator

More Articles