Vyberte stránku

Dub 4, 2024

autor:

Základní elektrické nářadí: Čím vybavit dílnu?

Nezáleží na tom, zda jste profesionál nebo volnočasový kutil. Elektrické nářadí totiž může usnadnit práci každému a rozhodně nestojí rozpočet projektu. Poradíme, po čem se poohlédnou během vybavání dílny.

Doba se posunula. Zatímco dříve se vše muselo dělat ručně, případně s pomocí primitivních mechanických nástrojů, dnes stačí vytáhnout elektrické nářadí a v mžiku je hotovo. Pomoc rozhodně ocení každý kutil, čím více ušetřeného času, tím více nápadů spatří světlo světa. Po čem se podívat?

  1. Vrtačka

Při vybavování dílny vám rozhodně nesmí chybět. Samozřejmě ale není vrtačka jako vrtačka. Pojďme se v nabídce trochu zorientovat:

  • Vrtačky s kabelem vs. aku vrtačky

Zatímco kabel nabízí stálý výkon, čímž je schopen mnohem těžší a časově náročnější práce, aku vrtačky zase užijete když přijde na mobilitu. Záleží na podmínkách, ve kterých pracujete. Na zahradě rozhodně bude praktičtější aku.

  • Příklepová vrtačka vs. vrtačka bez příklepu

Opět záleží na požadavcích. Vrtačka bez příklepu je skvělá, pokud se chystáte vrtat do měkkých materiálů, jako je dřevo. Vrtačky s příklepem, který lze samozřejmě vypnout a zapnout, ovšem zvládnou kromě toho navrtat například i kámen.

  • Vrtací šroubovák vs. elektrický šroubovák

Při sestavování skříní rozhodně oceníte pomoc elektrického šroubováku. Vrtací šroubovák je o něco silnější a ve své podstatě funguje jako aku vrtačka. Samozřejmě s tím rozdílem, že přidává funkci dotahovacího momentu a nestrhne tedy závit šroubu.

  1. Pila

V dílně se neobejdete ani bez kvalitní elektrické pily. Díky ní bude práce se dřevem o to rychlejší. Může být řetězová nebo kotoučová, v každém případě dejte pozor na ergonomii a protiskluzové rukojeti – bezpečnost především.

  1. Hoblík

Pokud milujete práci se dřevem, rozhodně oceníte elektrický hoblík. Na trhu jich najdete spoustu s nejrůznějšími příkony. Pro domácí použití vybírejte ideálně v rozmezí 700 – 1000 kW.

Image by Ralph from Pixabay

About the autor:

administrator

administrator

More Articles