Vyberte stránku

Bře 26, 2024

autor:

Péče o zahradu v létě, na co se připravit?

Připravte se na období sucha

V posledních letech bývají léta velmi horká a s minimálním množstvím srážek. Proto je vhodné býti na pozoru! Abyste ušetřili vodu je nejlepším řešením závlahový systém. Ten se postará o stále zelený trávník nebo perfektně zalité záhony při minimální spotřebě vody. 

Tip: Nastavte zavlažování na večer, kdy už slunce nesvítí a vodu nevysuší. 

Mějte trávník jako ze škatulky

Největší část zahrady pokrývá trávník, proto bychom o něj měli náležitě pečovat. Je vhodné z trávníku odstraňovat plevele, průběžně jej hnojit, sekat a v parných dnech zavlažovat. Pokud se o něj takto budeme pravidelně starat, potěší nás svou sytě zelenou barvou a sametovým povrchem

Sbírejte a sušte bylinky

Máta, meduňka, šalvěj, dobromysl, to je výčet některých z mnoha bylinek, která již teď jsou v plné síle a celé své kráse. Pokud si je chceme uchovat i na zimní období, je nejvyšší čas je začít sklízet. K tomu použijte kvalitní zahradnické nůžky a především zahradnické rukavice. Následně je rozložte do sušících sít a nechte ve stinné, dobře větrané místnosti volně uschnout.

TIP: Máte zelenou vodu v bazénu a nevíte jak se ji zbavit? Více informací ZDE

Zahubte škůdce

Na ovocných stromech a i na růžích se v létě můžeme často setkat se mšicemi. Napadení poznáte podle zkroucených listů a lepkavé tekutiny na listech. A nemusí to být jenom mšice, škůdců a chorob stromů se u nás vyskytuje několik. Proto je příhodné na stromy použít ochranný postřik, který škůdce zahubí a rostlinu ochrání.

Zastřihněte živý plot

Živý plot potřebuje během léta alespoň dva až tři tvarovací řezy. První řez proveďte v měsíci červnu, další nechte až na srpen nebo dle potřeby. Nepouštějte se však do velkých zásahů, které by mohly naopak rostlině v létě uškodit. 

Vyčistěte dvorky a chodníčky

Léto je nejvhodnějším obdobím pro boj s plevely. Vyberte si slunečný den, kdy nehrozí přeháňky ani bouřky a aplikujte postřik, který plevel zahubí. Pak stačí už jen pár dní počkat a nežádoucí plevel jednoduše odstranit. 

Image by toodlingstudio from Pixabay

About the autor:

administrator

administrator

More Articles