Vyberte stránku

Bře 15, 2024

autor:

Že nefunguje?! Zkraťte si zimu pájením a dejte přístrojům nový život

Na jaře, v létě nebo na podzim se vždy dá najít hromada práce, kutil v zimě to má ale o poznání těžší. Co dělat, když počasí neposlouchá a zahrada už dávno spí? Alternativní činností může být pájení. Jakou pájku vybrat a co s ní opravit?

Ačkoli se moderní spotřební elektronika zase tak často neopravuje, pro zkušeného kutila to může být skutečná zimní výzva. Řekněme si upřímně, některé přístroje nevydrží věčně, pokud jim nedáte trošku nadstandardní péče.

Mnohdy ale nejde jen čistě o znovuzprovoznění jako spíš o radost, kterou úspěšná oprava přinese. Zkuste se zamyslet, opravdu už to má ta vrtačka za sebou, opravdu musíte kupovat nová vánoční světýlka, když přestaly z nějakého důvodu svítit? Nezáleží na tom, jak velký je problém. Záleží na tom, jak moc jste odhodlaní v zimních měsících sednout do dílny a užívat si klidu na minimalistickou práci. Připraveni?

Jakou pájku vybrat?

K opravám elektroniky je zpravidla zapotřebí mikropájka respektive pájecí stanice. Ta by měla být ideálně vybavena výměnným hrotem a nastavitelnou teplotou – funkce, které rozšiřují paletu možností, co s ní opravíte.

Bez termostatu ani ránu!

Každá páječka potřebuje patřičný výkon, aby zahřála součástky, se kterými se pracuje. Například cín se taví při teplotě od 180°C do 230°C. Aby se zpracovává součástka rychle zahřála, musí mít hrot páječky mnohem vyšší teplotu než je tzv. „teplota tání pájky.” Bavíme se zde typicky o rozmezí od 260°C do 350°C. Samozřejmě závisí na velikosti hrotu i tepelné kapacitě pájených součástek.

Už z předchozího odstavce vyplývá, že každý materiál i součástka vyžaduje jinou teplotu. Ne všechny pájky na trhu však mají termostat, kterým by šla regulovat. Co z toho plyne? Nejpraktičtější je zvolit pájku s vyšším výkonem, která rychleji ohřívá a díky termostatu lépe a stabilněji drží zadanou teplotu.

Zaměřte se na druh a tvar hrotu

Hrot na konci páječky předává tepelnou energii pájené součástce. Kvůli tomu bývá vystaven nejrychlejšímu zničení – vždy se před koupí páječky ujistěte, že se hrot dá vyměnit a nový nestojí majlant

Výměnné hroty navíc umožňují komfortnější práci, protože jsou dostupné v mnoha rozměrech a tvarech. Nejčastěji se objevují hroty typu šroubovák, minivlna, kopyto a kužel. Platí jednoduché pravidlo – čím větší je pájená součástka, tím větší musí být i hrot. Jedině tak se teplo bude přenášet efektivně.

Myslete na pohodlí práce

Při výběru rozhodně musíte myslet i na své ruce. Jak je to myšleno? Ergonomie pájecí stanice skutečně hraje roli. Pohodlná páječka totiž zajistí větší komfort práce, zkuste se podívat například po páječkách se silikonovými návleky na rukojeti. 

Až se jaro zeptá, co jste dělali v zimě, můžete hrdě ukázat opravené přístroje. Jdete do toho?

Image by Militiamobiles from Pixabay

About the autor:

administrator

administrator

More Articles